Kansalaisopiston tilkkutyökurssin opettaja lupautui ystävällisesti, ilman eri korvausta, vetämään kankaanvärjäysillan. Pyysin mukaan Rimakauhua ja Rakkautta-blogista tutun äipän. Onhan hän osoittanut valtaisaa kykyä uusien ideoiden tuottamiseen ja ennen kaikkea onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseen.

 

Värjäyksessä tarvittiin mielellään puuvillakangasta, liki kaikilla oli valkoista lakanakangasta mukanaan. Kuvassa valkoiset purkeissaan, puolisen metriä kussakin.

429081.jpg

Kankaan tuli olla pestyä ja silitettyä etukäteen, näin kankaan pintakäsittelyaineet eivätkä tahattomat laskosrypyt vaikuttaisi epäsuotuisasti lopputulokseen.

Värjäys suoritettiin kylmävärjäyksenä. Väreinä oli Semitone-reaktiovärit ja kiinnitysneste. Värejä saa ainakin täältä. 50cm kaistale lakanakangasta kasteltiin noin 500ml:ssä kiinnitenestettä. Haluttua väriä kaadettiin väripullosta pieneen mittakuppiin, johon lisättiin hieman kiinnitettä jotta väriliuoksen määrä olisi helpommin käsiteltävissä. Väriä pulloista otettiin muutamia millejä, aika maksimi yhdellä värillä värjätessä oli 5ml. Tottahan sitten kokeilemalla teimme erilaisia coctaileja Tom Cruisen tapaan.

Väri lisättiin joko brutaalisti roiskaisemalla kiinnitteestä märkään kankaaseen tai siirtämällä kangasta sivumpaan ja lisäämällä väri kiinnitteeseen. Jälkimmäinen tapa tuotti tasaisempaa tulosta.

Kuvassa näkyy ettei kangas tosiaankaan ui nesteessä, vaan osa on "kuivilla".

429083.jpg

Muutama kokeili pohjavärjäys-tekniikkaa; kangas värjättiin ensin kiinnitteessä vaikkapa keltaiseksi, sitten lisättiin hieman sinistä jolloin kangas olikin kauniin kelta-vihreä. Ja nimenomaan sillä tavalla että kangas oli kauttaaltaan keltainen, jossa erilaisia vihreitä laikkuja ja alueita.

Jos kiinnitteeseen olisi suoraan lisännyt keltaisen+sinisen, olisi lopputulos ollut aika tasaisen vihreä ja joukossa mahdollisesti kankaasta vaaleita kohtia. Jos taas lisäyksen olisi tehnyt erillisinä keltainen ja sininen-shotteina, kangas olisi ollut laikukkaampi kelta-vihreä-sininen.

Värin lisäyksen jälkeen kangasta paineltiin ja puserreltiin sen mukaan, kuinka paljon värin halusi kankaaseen tarttuvan. Kankaan lopullinen väri oli suunnilleen nähtävissä tässä vaiheessa, mutta laikkujen ja kuvioiden määrää, muotoa tms ei tietenkään pysty ennakoimaan tällaisella pusertelutekniikalla. Ja tämä ennakoimattomuus todella huolestutti ajatellen ristipistokankaita, joiden hinta on kymmenkertainen verrattuna lakanakankaaseen. Uskomattoman hienosti Rimakauhua ja Rakkautta sai sinisen taivaan evenweave-kankaalleen onnistumaan! Minä tyydyin värjäämään viitisen metriä lakanakangasta erilaisia proggiksia varten, Bastinia ajatellen ruskeita enimmäkseen.

Kuvassa kankaat liemissään odottamassa kotiinlähtöä.

429082.jpg

Sitten seurasikin tylsin vaihe, odotella 24 tuntia kankaiden likoamista liemissään. Ei saanut liikoja heilutella ettei mahdolliset suunnitellut pusertelut mene hukkaan, värin loiskuessa auton takakontissa valtoimenaan kuin aava meri! Kivoja nuo hidastetöyssyt… Tylsyyden multihuipennus oli konkreettinen siltäkin osin, että kun kurssilta kotiin kykenin, oli illalla alkanut huimaaminen lisääntynyt. Sitten seurasin kankaiden värjääntymistä läpi yön, kankaat nakottivat purkeissaan niin tyynesti kun minä ajoin posliinibussia. Töyssyä töyssyn perään, wurhb! Vatsatauti.

Että terveisiä vaan Yrjölästä, juhlissa oli mukana myös Rippe! Oli hulvatonta tuuria että muihin perheessämme ei tauti tarttunut, pelkästään minä kärsin ja kiduin lauantain sängyn uumenissa. Wurhb!

Kun jaloilleni kykenin, huuhtelin itseni jälkeen kankaat. Jälkimmäisissä olikin kova homma. (Valitettavasti en kyennyt huuhteluista kuvia napsimaan.)  Huuhteluveden piti olla kirkasta ennen kuin kankaat sai laittaa samaan koneeseen keskenään, 60 asteen pesuun (ilman pesuainetta). Sen jälkeen vielä pesuaineen kanssa pyöritys 40 asteessa ja kuivumaan. Tässä näette lopputulosta. Värjäykselle tuli hintaa osaltani 7,80e , plus kankaat.

429084.jpg

 Siniset, olivat samassa liemessä yhtä-aikaa. Lisäsin liemipurkin eri kulmille kahta eri väristä sinistä.

429085.jpg

Okraa tai punaruskeaa, olkaa hyvä.

429087.jpg

Ruskeita Bastineihin.

Ja lopuksi pinkkiä prinsessoille:

429086.jpg